microphone collection

Wat heb ik nodig om een podcast te maken

Een podcast wordt vaak gebruikt om potentiele klanten te informeren of te overtuigen van jou kwalifikaties.  Toch zorg je best voor een aangename luisterervaring zodat de luisteraar niet afhaakt na 20 seconden.  Een sterk format, maar ook een goede geluidskwaliteit, zijn de sleutels tot succes.  Wil je zelf aan de slag?  Dan zijn hieronder enkele tips.

 

- Microfoon

Je kan eenvoudig klank opnemen met je telefoon of laptop maar de kwaliteit van de microfoons is vaak ondermaats voor een aangename luisterervaring.  Een USB-microfoon op je computer aangesloten kan een eenvoudige en budgetvriendelijke oplossing zijn.  Een standaard microfoon heeft een interface nodig die het analoge geluidssignaal omzet naar een digitaal signaal (over USB)

Mobiele opnametoestellen zoals de Zoom H2 zijn bruikbaar maar men moet daarbij zeker letten op de afstand tot de microfoon en op contactgeluiden die via bijvoorbeeld een tafelblad kunnen worden opgenomen.

 

Bij de keuze van een microfoon is het belangrijk om te overwegen op welke manier je wil werken.  Condensatormicrofoons zijn kwalitatief vaak superieur maar nemen ook meer achtergrondgeluiden op.  Wanneer er meerdere microfoons tegelijk gebruikt worden hoor je ook meer de galm in de ruimte en deze microfoons moeten dus best gedempt worden wanneer ze niet gebruikt worden.  Wil je toch meerdere microfoons tegelijk open laten (bv live uitzending) dan zijn dynamische microfoons zoals de Shure SM7B, Sennheiser MD441 of Electrovoice RE20 de beste optie.  Deze microfoons hebben een audio-interface nodig. (Er is een USB versie van de Shure SM7B : de MV7)

 

- Akoestiek

Een goede afstand tot de microfoon is belangrijk om niet te veel galm of omgevingsgeluiden mee op te vangen.  30 tot 50 cm is ideaal.

Zorg ook voor zo weinig mogelijk achtergrondgeluiden en een ruimte waar niet te veel galm aanwezig is.  Akoestische panelen kunnen daarbij nog extra helpen.

 

- Software

Conference software zoals skype of zoom hebben een magere opnamekwaliteit omdat zij voorrang geven aan een goede verbinding ten nadele van de data-compressie.

Om de opname te doen heb je software nodig zoals Protools, Wavelab, Cubase, audacity, reaper,... of een app zoals Anchor (spotify)

Niet alleen de opnamen worden hiermee gedaan maar je kan ook knippen, mixen en masteren.  Bij mixen zorgen we dat alle elementen op het juiste niveau ten opzichte van elkaar staan zodat er niets ongewild uitspringt.  Bij mastering zorgen we ervoor dat de podcast op een degelijk geluidsniveau staat in verhouding met andere podcasts.  Meestal zijn podcasts, opgenomen met een smartphone, te stil in verhouding met andere, professioneel opgenomen afleveringen.

 

- Digitale distributie

De meeste podcast worden beluisterd via Youtube, spotify en apple podcast.  Ook google podcast of stitcher zijn onder andere goede platformen.

Om je podcast op deze platformen te krijgen heb je een host nodig zoals Libsyn, Podbean, Buzzsproud....  Sommige bieden gratis tijdelijke formules aan.